Na pomoč!!!kosilo za naslednji dan?!

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

tema odprta - 9. sep 2002 20:51 | ogledi: 6.508 | odgovori: 9

Pred kratkim sem zamenjala službo, sedaj bom v službi do 17. ure. S fantom imava popolnoma različne urnike, on gre namreč v službo popoldne, saj dela ponoči. In to je privedlo do tega, da jeva vsak ob svoji uri, le med vikendi uživava v skupnih obrokih.

Da bi se izognila dvojnemu kuhanju med tednom, saj je utrujajoče, bi rada kdaj pa kdaj že zvečer pripravila kosilo za naslednji dan, tako, ki bi stalo v hladilniku in bi se ga dalo pojesti hladnega ali tudi pogretega. Nimam pa idej, zato mi pomagajte z nasveti : fant poje vse, saj je "suhec", meni se pa vse odvečno takoj pozna, zato se pretežno prehranjujem z zelenjavo, solatami, manj s testeninami in ostalimi škrobnatimi jedmi. Vzemite moj "problem" kot izziv in mi pomagajte. Lep pozdrav vsem!

TanjaG.

hana039  

član od: 3.6.2002

sporočila: 87

9. sep 2002 22:34

Ojla, nekaj idej: pasulj, golaž, ričet,boranija, haše, to se vse naredi dan prej, pa vse vrste zrezkov v omakci, pa zeleno solato tudi natrebiš popoldan, jo daš v posodo s pokrovom; ko jo potrebuješ je takoj pri roki. Sama pripravljam že gotove jedi naprimer lasagno, ali pa rižoto...razdelim na porcije in jih dam na krožnik ter pokrijem s prozorno folijo in postavim v hladilnik, naslednji dan pa dam samo v mikrovalovko in kosilo je pripravljeno...Drugače pa imaš na tej spletni strani toliko receptov, da boš lahko vsak dan v letu pripravila nekaj novega za kosilo...Pa dober tek...LP Tanja K.

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

10. sep 2002 10:58

hojla, še nekaj idej: polnjene paprike (zdaj je celo sezona zanje), jota, segedin, različne bolj nasitne solate (z rižem, testeninami..), zelenjavne mineštre, tudi rižota in testenine se dobro obnesejo tudi pogrete... Ko imaš več časa, lahko naenkrat narediš več kruhovih cmokov, češpljevih cmokov, štrukljev, njokov in podobnih prilog, jih razdeliš na porcije za eno osebo in zamrzneš, potem pa jih vsak zase skuhata ko jih pač potrebujeta(je skoraj tako hitro kot bi pogrela, odvisno od jedi sicer). zaenkrat se ne spomnim nič bolj izvirnega lp, maja

neznan uporabnik

10. sep 2002 12:15

Tudi mi imamo podoben problem, mi smo trije (mož troizmensko delo, hči pouk zjutraj, jaz pa službo do 15.30, potem pa kuhaj a ne ? In enolončnice tudi ne moremo jesti kar naprej (pasulj, paprika, ričet, ipd....). Popolnoma razumem Tanjo G. katera je v podobni situaciji. Še kakšni recepti oz nasveti bodo nama s Tanjo G dobrodošli ! Pa hvala margita prevalnik

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

10. sep 2002 16:50

Hoho, koliko idej! Krasni ste! Na veliko teh idej sem že sama pomislila, a kaj ko sem vsa zmedena s privajanjem na novo službo in vsem kar pride zraven. Si bom pa vse vaše nasvete lepo zapisala in jih nalepila v kuhinjo. No, seveda mi bo prišel prav še kak nasvet, posebno za kaj bolj "lahkega"...saj vam pravim...mojega fanta nikakor ne morem zredit, na meni se pa vse pozna Hvala še enkrat! TanjaG.

TIUBA  

član od: 5.1.2002

sporočila: 157

10. sep 2002 23:20

Jaz pripravim tako, da prejšnji večer naredim 1. del dela. Npr. danes sem pripravila maso za palačinke, ki mora itak stati in skutni nadev, jutri jih bom spekla, namazala z nadevom in popekla v pečici. Potem npr. pripravim maso za cmoke, drugi dan jih skuham, če delam z mesom, meso popražim ali pripravim že cel nadev.Za testenine pripravim že končni preliv, ... To mi delo poenostavi in olajša skrbi v službi:kaj naj danes kuham.

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

15. sep 2002 17:46

holja še enkrat zadnjič sem malo spregledala željo, da bi raje skuhala kaj lahkega , zato danes dodajam še nekaj manj redilnih idej. Zelenjavne stvari, ki jih ješ samostojno, je običajno treba pripravit tik preden jih poješ, zato ti predlagam, da si vseeno pomagaš s testeninami z zelenjavno omako, le da daš samo polovično količino testenin, pa zraven narediš dvakratno količino omake. Na ta način lahko pripraviš školjkice (testenine) z bučkami, krpice z zeljem, vodne vlivance z blitvo, naprstnike ali fižolčke z brokolijem, špagete z zelenjavo...Meni osebno so vse testenine bolj všeč, če je več zelenjave zraven, pa testenin le za vzorec. Če sta ljubitelja morskih zadevščin, lahko narediš tudi solato iz hobotnice ali lignjev -celo boljša je, če je pripravljena prejšnji dan. Meni so všeč tudi dušeni lignji v omaki, vendar pa je zraven skoraj obvezen riž. Pri nas doma imamo radi tudi ohrovtove zvitke v paradižnikovi omaki (v nadevu je sicer riž, vendar ga lahko daš manj, ostanek lahko nadomestiš s poljubno zelenjavo). Če imata rada sredozemsko kuhinjo, je zelo uporaben tudi ratatouille, ki ga lahko ponudiš z rižem ali polento ali pa le dobrim kruhom. Obe jedi lahko skuhaš tudi vnaprej, pa razdeliš na porcije in zamrzneš (pri ratatouillu je boljše, da za zamrzovanje skuhaš zelo gostega, ker je sicer dokaj voden, ko ga odtajaš). Kot zelenjavne priloge, ki jih lahko ješ z mesom ali škrobnimi živili, pri nas pripravljamo dušeno cvetačo (lahko ji dodaš gobe, ni pa nujno), blitvo v omaki, bučke z dišavnicami, posiljene bučke, sladko zelje v omaki, dušeno kislo zelje, paprika v omaki. Tudi tu velja, da lahko daš precej več zelenjave in manj mesa oz. testenin/riža itd.. Med jedmi, ki jih lahko ješ hladne in jih pripraviš vnaprej, mi padejo na misel kislo zelje s tuno, na žaru pečena zelenjava (jajčevci, bučke, paprika) in polnjeni paradižniki (za te žal ne vem, če zdržijo ravno cel dan, kakih 10 ur pa zagotovo). To je to. Receptov nisem pisala - če te zanima recept za kako od naštetih jedi, povej, pa ga bom napisala. lp. maja

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

16. sep 2002 12:12

Ciao! Hvala za toliko idej, sedaj se zaradi kuhanja kosila res ne obremenjujem več toliko, saj sem kar hitro začela kuhati po vaših nasvetih. Maja, lahko mi napišeše recept za ohrovtove zvitke (si predstavljam, da je to nekaj podobnega polnjenim paprikam). Je notri, poleg riža, tudi mesni nadev? Jaz si paprike polnem samo z mesnim nadevom (če že moram, sicer pa jih polnem z zelenjavo in sirom, ali s tuno, in jih potem pečem v pečici).Obstaja kaka možnost, da bi te vaše zvitke polnila z enim od teh nadevov? Če imaš še kako minutko časa, mi razloži tudi, kako izgleda to kislo zelje s tuno pri vas na mizi. Hvala in lep primorski pozdrav vsem. TanjaG.

mala-zd  

član od: 17.5.2002

sporočila: 9

16. sep 2002 14:12

tudi meni bodo tile nasveti prav prišli. jaz bi poleg dodala samo še kakšno dobro ribico - so hitro pečene in zeloooooooooooo zdrave. jaz si ponavadi kupim ostriža - res da je malo dražji, je pa vreden tega denarja. lp vsem.

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

17. sep 2002 10:58

Hoj OHROVTOVI ZVITKI sestavine (za 4 osebe): 1 glava ohrovta, 100g riža, 1 čebula, 2 stroka česna, cca. 35 dag kuhane šunke (ni pa nujno), 2 jajci, 1 lonček kisle smetane, konzerva pelatov, olje, sol poper, bazilika, muškatni orešček. prpiprava: riž skuhamo. Ohrovtu izrežemo kocen in mu odstranimo približno 16 lepih velikih listov, notranjost glave pa drobno narežemo in blanširamo. Ohrovtovim listom ostranimo debela rebra, nanje damo nadev in jih zvijemo. povežemo z nitko ali spnemo z zobotrebcem , da ne razpadejo. Nadev: segrejemo cca. 2 žlici olja in na njih popražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Šunko narežemo na kockice in zmešamo z rižem, narezanim ohrovtom, čebulo, česnom in jajci. Solimo, popramo in dodamo muškatni orešček. Zvitke opečemo na nekaj žlicah olja ter oblijemo z omako iz pasiranih pelatov in bazilike. Vsak zvitek pomažemo z malce kisle smetane in na srednje močnem ognju dušimo 25-30 minut. Nato jih vzamemo iz omake in omaki primešamo preostalo kislo smetano. Omako ponudimo ob zvitkih. To je to. Pri nas vanje ne damo šunke, kake druge variante pa še nismo poskusili, tako da ne vem, kakšni bi bili s tvojimi nadevi za paprike. Kislo zelje s tuno je pa najpreprostejša stvar na svetu. Zmešaš kislo zelje (surovo, nič ne kuhaš) in dodaš pločevinko ali dve tunine (odvisno od velikosti pločevinke in števila jedcev). Soliš in popraš po okusu, olja pa ni treba dodati, ker lahko kaniš kar nekaj tistega od tun. Zadeva je preprosta, lahka in nasitna. lp, maja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti